Bolcher
Fantasien starter her

Titel: Hjemmelavet bolcher

Kategori: BOLCHER

Beskrivelse: Her på Kreatit.dk finder læseren opskriften på hjemmelavet bolcher. Bolcher, Hjemmelavet

 

Redskaber til bolchekogning:

En rustfri stålkasserolle med låg (husk ikke aluminium)

Bageplader

En lille si

Sakse

Decilitermål

Bolchetermometer til mindst 180 grader (kan købes hos matas og andre hobby forretninger)

en vægt

2 plastskrabere (kan købes hos matas og andre hobby forretninger)

Teflonvæv til at ælte på ((kan købes hos matas og andre hobby forretninger)

Madolie med en neutral smag evt. madelolie

Naturlige smags- og farvestoffer.

Evt. 2 ml. målesprøjte til hurtigt opmåling af smag.

 

Ingredienser:

Grundmasse til 1 portion bolcher

100 gram vand

450 gram almindelig sukker

125 gram druesukker

smag og farve tilsættes til sidst - se efterfølgende opskrifter.

 

Fremgangsmåde:

Forberedelse:

 

Start med at rydde køkkenet, så arbejdspladsen bliver overskuelig og der er plads til at arbejde på. Placer kogeplade og æltested, så børn ikke kan komme til at vælte noget eller sætte hænderne i bolchemasen. Hav en skål med koldt vand klar til hurtig 1. hjælp. Plader, teflonvæv, sakse og skrabere smøres ind i madolie og holdes smurte under processen. Læg teflonvævet på en helt ren bagepade med et håndklæde under pladen, så bordet ikke tager skade af varmen.

Hvis teflonvævet smøres med olie på bagsiden, så gøres det mere skridsikkert.

  1. Varm bolchemassen til 162 grader uden omrøring
  2. hæd ud på det smurte væv
  3. køl lidt af, og tilsæt så farve /pulver
  4. ælt godt med skraberne
  5. tilsæt smagsstoffer sidst
  6. den afkølede masse håndæltes
  7. klip små pølser fra bolchemassen
  8. klip bolcher eller lav slikkepinde

Detaljeret fremgangsmåde, følg den nøje, så lykkes det hver gang:

  1. Mål først vand, sukker og druesukker af i hver sin skål.
  2. Kom så vand, sukker og druesukker i gryden uden at få sukker på grydens kanter. Sæt straks gryden på varmen og kog massen ved fuld varme MED låg og UDEN omrøring.
  3. Efter kort tid kan du høre massen bobler og se, at der kommer vanddamp ud under låget.
  4. Når dampen aftager efter et minut. koges videre UDEN låg, UDEN omrøring og MED termometer i gryden. Hold øje med temperaturen, det går langsomt i starten og hurtigt til sidst

 

 

 

Rengøring:

Gryden gøres nemmest rent efter brug ved at stille den i blød i lunkent vand. Efter kort tid er sukkermassen opløst (også hvis den skulle være brændt på) og efterfølgende kan skylles af.

 

Tips og fejlfinding

Kogning i aluminiumsgryde kan gøre at masen krystalliseres og bliver porøs. Det er vigtigt at der hverken kommer vand eller sukkerkrystaller i den færdigkogte masse, for så kan den også blive krystalliseret.

Forholdet mellem druesukker og sukker må ikke ændres, så bliver bolcherne for bløde eller for skøre.

Lavere temperaturer end 157 grader C giver bløde, klistrede bolcher.

Højere temperaturer end 165 grader C kan give en brun, branket bolchemasse. Smagen kan dog ofte camoufleres med lakrids/salmiak).

Bolchemassen æltes bedst på en lun plade (ikke for varm, ikke for kold).

Bolchemassen med pulver i (lakrids, titandioxyd) samt med peanuts bliver hurtigere stiv. Start derfor altid med disse opskrifter, men vent til pladen er blevet lun.

 

 

 

 

 

 

    kreatit.dk
    9432593