Smag
Fantasien starter her
Print

Titel: Smag

Kategori: SMAG.

Beskrivelse: Her på KREATIT.DK finder du noget om de forskellige type af smag vi kan opfange.

Smagen af maden har betydning for vores opfattelse af den mad vi spiser.

Gennem tiderne har der været mange teorier, for hvor mange smagskomponenter der findes.

I 1592 havde vi hele 9 forskellige smagskomponenter: Salt, flov, bitter, fedtet, harsk, skarp, stikkende, sødt og surt.

I 1751 blev denne opfattelse revideret, og her kom de frem til 11 forskellige komponenter: sød, surt, bitter, flov, salt, skarp, fedtet, astringerende, klæbrig, vandet og kvalmende.

I 1910 mente Wilhelm Wundt at der også findes en alkalisk og en metallisk smag.

I 1924 så blev det hele revurderet og de kom frem til at de 4 smagskomponenter: sødt, salt, surt og bittert.

I 2001 blev ført den 5. smag umami først rigtigt verdenskendt. Men Japan har været bekendt med denne smagskomponent siden 1908. 

Hvis en ret er godt mættende, så er det fordi den indeholder alle 5 smage. 

Der er 5 grundsmage:

De er som følger 

  • Sødt
  • Surt
  • Bittert
  • Salt
  • Umami

Sødt

Når noget er sødt så er det næsten altid i forbindelse med desserter, kager og grød. Den søde smag kommer hovedsaglig fra sukker. Sukker kan afbalancere, afrunde og bidrage til smagsfylden. Hvis vi kommer sukker i tomatsovsen, så åbner sovsens smag. I olieeddikedressingen vil den afrunde smagen. 

  • Sukker
  • Ketchup
  • Sennep
  • Honning
  • Sirup
  • Gulerødder
  • Bagte rødbeder
  • Sød risvin
  • Barbecuesauce
  • Muscovadosukker

Surt

Når vi taler om noget er surt, så ledes tankerne næsten altid på eddike anvendt til konservering og syltning. Marinering med syre fra eksempelvis citron, tomatpuré, eddike eller syrlige frugter man mørne bindeværvet i kødet eller fisken. De kan bidrage med en syrlig smag til grøntsager, ris og kartofler. 

  • Citron
  • Appelsin
  • Rips og stikkelsbær
  • Kærnemælk
  • Creme fraiche
  • Tomatpuré 
  • Lime
  • Vin
  • Eddike
  • Sennep
  • Hjemmesyltet agurker

Bittert

Når noget er bitter tilføjer vi ofte noget sødt eller mere fedt. Kaffe sødes med sukker og mælk og kage til. Når en ret har en bitter smag, så har kroppen et naturlig forsvar mod denne ret. Grunden er at kroppen har en tedens til at samligne en bitter smag med noget farligt, forgiftning eller fordærv. Styknin og kinin er 2 dødelige gifte som smager bitter.  

  • Øl 
  • Kaffe
  • Mørk chokolade
  • Rucola
  • Krydderurter
  • Rå løg

Salt

Der findes salt, der smager miniralsk, metallisk eller mildt.  Salt kan have en pikant eftersmag i form af havsmag. Når vi koger pasta, kartofler, kommer salt i sovsen eller en gryderet, så bruger vi bare den almindelige salt. Drejer det sig derimod om salt ti det kogte æg, så kan vi godt eksperimenter med kryddersalt, mineralsk eller havsalt eventuelt med en tvist af røget udgave. 

  • Salt
  • Kapers
  • Bacon
  • Soja
  • Chips
  • Pommers frites
  • Peanuts
  • Ristede løg

Umami

Umami kommer fra Japan. Her har de kendt til begrebet umami siden 1908, ved en japansk forsker Kikunae Ikeda om en tangsuppes smag. 

Umamismage skyldes at smagsløgene registrerer carboxylatanionen fra glutaminsyre, en naturligt forekommende aminosyre i kød, ost, suppe og andre proteinholdige fødevarer.

  • Svampe
  • Modne tomater
  • Det tredje krydderi
  • Tang
  • Kød
  • Fisk
  • Pølser

    kreatit.dk
    9926505