​Kantarel
Fantasien starter her

Kantarel

Her på Kreatit.dk finder du noget generelt om Kantarel.

Typer af Kantarel

2 typer af kantarel. Den almindelig kantarel og tragtkantareller.

Fødevarestyrelsen anbefaling

Kantareller har et righoldig kilde til D-vitamin. D-vitamin har vist sig at forebygge adskillige sygdomme lige fra kræft til gigt, samtigdig med at det er vigtigt for immunsystemet. Derudover et højt indhold af C-vitamin og kalium stor betydning for bodtrykket.

Hvis du plukker vilde kantareller, så kan de indeholde tungmetaller som eksempelvis bly. Hvis de vokser et forurenet jord, så er de modtagelig for optage tungmetalerne.

Sæson i Danmark

Juli til oktober, på grund af at det er sæson for indsamling i Danmark. Resten af året importeres de fra andre lande.

Anvendelse

    Andvendes som andre svampe svitsede eller stuvede. Egner sig godt i supper, sovse, sammenkogte retter m.m.

    Ristet som tilbehør eller som fyld i svampetærter.

    Anvendelse af frosne svampe - tages op af fryseren 3-5 min før brug. De skal stadig være lidt frosne før brug.

    Anvendelse af tørrede svampe - udblødes i vand i 2 timer.

      Næringsstofferum

        Rig på D-vitamin og B-vitamin samt mineralerne kalium og kobber.

        • A-vitamin
        • D-vitamin
        • E-vitamin
        • K-vitamin
        • B1-vitamin
        • B2-vitamin
        • B3-vitamin
        • B5 vitamin
        • B6-vitamin
        • B8-vitamin
        • B9-vitamin
        • B12-vitamin
        • C-vitamin
        • Calcium
        • Fosfor
        • Jern
        • Jod
        • Kalium
        • Kobber
        • Krom
        • Magnesium
        • Mangan
        • trium
        • Nikkel
        • Selen
        • Zink

          Opbevaring

          Kantareller kan både fryses og tørres. Tørrede kantarel er bedst at tørre tragtkantarellerne. Svampene renses ved at børste dem og skrabes let. Naturligvis skal jorden også skæres af nedest på stokken. Undgå helst at bruge vand. De trækkes da på en snor og hænges op under fyret. Det er også muligt at ligge dem på en avis eller rist på radiatoren. Det tager ca. 2 dage. Det er også muligt at tørre dem i en ovn. Varmluft ved 50 grader i 4-6 timer. Opbevares herefter i dåser eller glas.

          Den almindelige kantarel egner sig godt til frysning. Bedste resultat får du hvis svampene fryses enkeltvis. Hvis du har en fryser med plads til en badeplade eller lignende, kan de lægges derpå enkeltvis og i fryseren i 2 timer. Herefter kan de samlet komme i en pose og tilbage i fryseren. Derefter kan de bundes i poser. De kan også ristes i smør før nedfrysning.

          Opbevares bedst ved 0-1 grader og 85-90% relativ fugtighed. Holdbarhed ca. 2 uger.

          Hvor stammer champignon fra

          Almindelig kantarel vokser kun i forbindelse med bøg, eg, brik og fyrtræer. Fattig jordbund med passende sur jord vil du finde flest. Svampen danner forbindelse med træernes rødder, hvor den får nærringstoffer fra træet samt vand. Den findes både i løvskov og nåleskove, kanten af birkemoser og skovområder med morbund.

            kreatit.dk
            10553405