Bagerens procentformel
Fantasien starter her

Bagerens procentformel

Her på KREATIT.DK kan du finde bagerens 10 trin procentformel, der giver dig et overblik over opskrifter på brød. Bagerens procentsformel

Trin1 - opskriften

375 g. hvedemel

125 g speltmel

2 tsk. salt

4 dl. vand

gær på størrelse med en ært.

Trin 2 - alle ingredienser skal have en være angivet i gram.

375 g. hvedemel

125 g speltmel

14 g. salt (1 tsk = 7 g)

400 g. vand ( 1 dl = 100 g)

2 g.  gær på størrelse med en ært.

Trin 3 - den totale mel vægt (tmv)

tmv = 375 g hvedemel + 125 g spelt = 500 g mel

Nu kan vi sammenligne alle ingredienserne direkte i forhold til hinanden.

Eksempel opskriften regnet om til vægt.

Trin 4 - Ingrediensernes procentvise andel i forhold til mel

Hvedemel i %: (375 g /500 g) x 100 = 75 %

speltmel i %: (125g /500 g) x 100 = 25 % speltmel ( anbefaler at ikke-hvedemelprodukter ikke overskrider 25% af samlet melprodukter)

salt i %: (14 g/ 500 g) x 100 = 2,8 % salt( Brød har normalt et saltindhold mellem 1,5% og 2,5 %) altså lidt høj værdi

vand i %: ( 400 g/500 g) x 100 = 80 % vand (vådt brød)

gær i %: (2 g/ 500 g) x 100 = 0,4 % (en lille gærmængde der tyder på lang hævetid)

Trin 5 - bagerens procenformel

75 % hvedemel

25 % speltmel

2,8 % salt

80 % vand

0,4 % gær

Eksempel opskriften som procent.

Trin 6 - den totale procemt ( tp)


Den totale vægt i procent giver ikke 100%, når vi lægger alle ingredienser sammen.

Den samlede totale vægt (tp) i % = 75 + 25 + 2,8+ 80 + 0,4 = 183,2 %

Trin 7 - den totale vægt (tv)

Når vi kender den totale procent (tp) og total melvægt (tmv) kan vi udregne den totale vægt af brødet ved følgende formel:

tv = (tp x tmv) /100 = 500 x 183,2) / 100 = 916 g eller ca. 1 kg.

værdien får du også hvis du lægger alle tallene sammen i trin 2

tv = 375 g + 125 g + 14 g + 400 g + 2 g = 916 g = ca. 1 kg.

trin 8 - omregning til 10 stk. brød a 700 g.

Hvis vi skal bruge 10 brød af 700 g, så kan vi regne os frem til en ny opskrift.

10 brød a 700 g = 7000 g

7000 g/ 183,2% = 38,2 g /%. Det vil sige at hver % i opskriften er lig med 38,2 g

trin 8 - omregning af alle ingredienser.

hvedemel = 38,2 x 75 = 2865 g

speltmel = 38,2 x 25 = 955 g

salt = 38,2 x 2,8 = 107 g

vand = 38,2 x 80 = 3056 g

gær = 38,2 x 0,4 = 15,3 g

trin 9 - 10 brød af 700 g - afrundet

hvedemel = 38,2 x 75 = 2860 g - 2,86 kg

speltmel = 38,2 x 25 = 950 g 

salt = 38,2 x 2,8 = 100 g

vand = 38,2 x 80 = 3 liter

gær = 38,2 x 0,4 = 15 g

    kreatit.dk
    10704283