Svampe
Fantasien starter her

Svampe

Her på Kreatit.dk finder du generelt noget om spiselige svampe.

Typer af svampe

    Der findes 11 typer af svampe, som vi kan købe i det danske supermarkedet.

    • Champignon
    • Bøgehat
    • Enoki
    • Kantarel
    • Karl Johan rørhat
    • Kejserhat
    • Mokel
    • Portobello
    • Shiitake
    • Trompetsvampe
    • Trøffel
    • Østershat

    Fødevarestyrelsen anbefaling

    Champignon er i 2013 mistænkt for at indeholde et stoft, som i store mængder er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

    De udenlandske champignon har langt flere sprøjterester end i de danske svampe.

    De tilsyneladende kræftfremkaldende stoffer, samt mængden af sprøjterester bevirker, at fødevarestyrelsen siger, at vi kke har godt af at spise mere end 2 kg champignon om året, og at vi gør klogt i at begræse indtagelsen i rå form.

    Så du skal ikke spise dine champignon for sundhedens skyld, men fordi de passer ind i din ret.

    De danske champignon er sundere end de udenlandske, på grund af at sprøjtegifte i de udenlanske (anturligvis under skadelige mængder).

    Der findes mange andre svampe, som er sundere at spise.

    Svampe i naturen

    Champignon, Kantarel, Trompetsvampe, Karl Johan samt østershatte kan du finde i den danske natur. Du SKAL være istand til at finde de RIGTIGE svampe og ikke de som er GIFTIGE. Der findes guidede svampeture og eventuelt flere af disse inden du er sikker på egen hånd. Jeg vil anbefale at du starter med at lære 1 svamp ad gangen. Lære om hvor de findes, hvordan de genkendes. Så skal du også være i stand til at skelne dem fra nogle slægtede svampe, som ikke er spiselig. Når du er 100 % sikker, så er tiden komme til at du kan prøve med en anden svamp, efter endnu en guidet svampetur. 

    Sæson i Danmark

    Der er sæson for champignon hele året. Men i efterårets regntid i Danmark er det muligt at finde champignon i naturen på græsmarker og enge.

    Anvendelse

    • Steges
    • Koges
    • Kan spises rå i salater
    • Bruges hele eller i skiver i sammenkogte retter, pastaretter eller på pizza
    • Steg champipnon på panden med hvidløg og masser af hakket persille
    • Stuvede champignon på brød eller i pandekager er skønt eller i en tartelet
    • Stegt champignon er lækket oven på leverpostej
    • Fyldt champignon med ost og en tur på grillen er lækkert som tilbehør

    Næringsstoffer

    Svampe indeholder en bred vifte af vitaminer og miniraler

    • A-vitamin
    • D-vitamin
    • E-vitamin
    • K-viatmin
    • B1-vitamin
    • B2-vitamin
    • B6-vitamin
    • Pantothensyre
    • Biotin
    • Fosat
    • B12-vitamin
    • C-vitamin

    Opbevaring

    Champignon opbevares bedst i et lag, i køleskabet i originalemballage. Holdbarhed ca. 1 uge.

    Hvor stammer champignon fra

    Champignon, Kantarel, Trompetsvampe, Karl Johan kan du finde i den danske natur. Bøgehatte findes sjældent i naturen i de temperede skovområder med løvtræer og især bøgetræer. Dyrkes i væksthuse da de kræver en høj temperatur.

    Bøgehat stammer oprindelig fra Østasien og tilhører Ridderhat familien.

    Enoki stammer fra Japan og er meget almindelig i det østasiatiske køkken.

  • Kantarel er almindelig forekommende svamp i de Europæiske skove.

  • Karl Johan rørhat som har fået sit navn efter den svenske konge Karl Johan, fordi han hold så meget af den. En af Europas mest eftertraget svamp, som findes under bøgetræer på morbund eller under grantræer. 

  • Kejserhat findes i naturen overalt i Sydeuropa og Nordafrika. Den vokser på underjordiske rødder af løvtræ.

  • Mokel vokser på muldjord i lerede eller kalkholdige løvskove, parker, kirkegårde og haver.

  • Portobello er en mørkere type af champignon som vokser i kompost af hestegødning, der er gået i forrådnelse. Vokser også i naturen omkring møddinger og kompostbunker.

  • Shiitake stammer fra Kina og den har været dyrket i gennem mere end 1000 år.

  • Trompetsvampe kan du finde i den danske natur. Minder lidt om kantareller. Trives på lerbund med gammel bøgeskov.  

  • Trøffel findes primært i jorden i Italien og Sydfrankrig. De lever oftes ved egetræer, popler, pile- og hasseltræer. På grund af deres krav til klima og jordbund, er de svære at dyrke.

  • Østershat vokser vildt på træstammer i Danmark, men dyrkes også.
    • kreatit.dk
      10881554